Activitatea de extracţie a mineralelor din mine şi din cariere reprezintă o activitate primordială pentru om, care a început chiar înainte de descoperirea agriculturii. Deşi este o activitate cu un impact ridicat asupra mediului, ea stă la baza tuturor celorlalte activităţi de producţie şi, prin urmare, la baza dezvoltării şi bunăstării societăţii noastre.
Există patru metode fundamentale de extracţie a mineralelor: din mine sau din cariere deschise, care sunt de departe cele mai răspândite; sau din mine şi cariere subterane la care se ajunge prin puţuri sau galerii; ultima metodă este aceea de extragere a mineralelor şi a combustibililor prin forarea de puţuri.
Diferenţa dintre mine şi cariere depinde, practic, de materialul care este „cultivat” (în tehnica mineritului, exploatarea sistematică a carierelor şi a minelor se numeşte cultivare): din mine extragem minereuri metalifere, pietre preţioase, materiale refractare şi combustibili; din cariere, marmură, pietre ornamentale şi pietre de construcţie, cum ar fi nisip, pietriş şi turbă.
Fie că este vorba de o carieră, o mină sau un tunel, aceste activităţi au trei lucruri în comun: condiţiile extreme, periculozitatea şi munca în condiţii dificile.
Datorită experienţei dobândite în aceste sectoare şi datorită feedback-ului continuu din partea clienţilor noştri, Dieci a dezvoltat de-a lungul timpului o serie de utilaje şi echipamente speciale concepute în mod expres pentru acest tip de activităţi: dificile, extreme şi periculoase.
Versatilitatea, puterea, dimensiunile compacte, fluiditatea mişcării, simplitatea de utilizare şi soluţiile tehnice ad-hoc reprezintă garanţia obţinerii unor rezultate maxime în condiţii extreme.
Centrul de Cercetare și Dezvoltare Dieci este implicat permanent în studierea celor mai bune soluții din punct de vedere estetic și ergonomic: rezultatul final este o chintesență de design și confort.