TELESCOPISCHE VERREIKERS VOOR STEENGROEVEN EN MIJNEN

Veelzijdigheid en flexibiliteit in het gebruik zijn primaire kenmerken van de telescopische verreikers en andere machines van Dieci, dankzij de toepassing van speciale technologieën en de onderdelen van topkwaliteit; deze machines zijn perfect om extreme performance te leveren, zoals bij werkzaamheden in mijnen, steengroeven en tunnels.
Dankzij het brede assortiment van telescopische verreikers kunt u altijd beschikken over de machine met de juiste kenmerken voor het uitvoeren van onderhoudswerkzaamheden aan transportbanden, transportkettingen, ventilatiesystemen en voor het oplossen van de duizenden onverwachte situaties die in deze sectoren aan de orde van de dag zijn.
De reuzendumpers daarentegen, die specifiek zijn ontwikkeld voor het werk in de mijnbouw, laten hoge belastingen toe en zijn absoluut uniek vanwege hun robuuste en praktische karakter.

MIJNEN, STEENGROEVEN EN TUNNELS

De winning van mineralen uit mijnen en steengroeven vertegenwoordigt een primaire activiteit voor de mens, die al vóór de landbouw begon. Alhoewel het een activiteit betreft die een grote impact op het milieu heeft, vormt zij de basis van alle andere productieactiviteiten en daarmee dus van de ontwikkeling en het welzijn van onze samenleving.

Er bestaan in hoofdzaak vier methodes voor de winning van mineralen: uit open mijnen of open steengroeven, verreweg de meest verspreide vorm; of uit ondergrondse mijnen en steengroeven waar men zich toegang toe verschaft via putten of tunnels; tot slot is het ook mogelijk om ’mineralen en brandstoffen te winnen door middel van boorputten.

Het verschil tussen mijnen en steengroeven hangt voornamelijk af van welk materiaal men “cultiveert” (de mijnbouwtechniek wordt de systematische exploitatie van steengroeven en mijnen) aangeduid met het woord cultivatie: uit de mijnen halen we metaalertsen, edelstenen, vuurvaste materialen en brandstoffen; uit de steengroeven marmer, sierstenen en bouwmaterialen zoals zand en grind en turf.

Of we het nu over steengroeven, mijnen of tunnels hebben, deze activiteiten hebben drie zaken in het gemeen: de extreme omstandigheden, het gevaar en het zware karakter van het werk.

Dankzij de ervaring die in deze sectoren is opgedaan en de continue feedback van onze klanten, heeft Dieci in de loop van de tijd een reeks speciale machines en uitrustingen ontwikkeld die speciaal zijn ontworpen voor dit soort zware, extreme en gevaarlijke activiteiten.

Veelzijdigheid, vermogen, compacte afmetingen, soepelheid in de bewegingen, gebruiksgemak en ad hoc technische kenmerken, vormen de garantie om ook onder extreme omstandigheden maximale resultaten te verkrijgen.

Het centrum Research & Development Dieci doet onophoudelijk onderzoek naar de beste oplossingen vanuit esthetisch en ergonomisch oogpunt: het eindresultaat is een concentratie van design en comfort.

Telescopisch geleed

Telescopische verreikers

Latest news

A mining telehandler: discover the customisations on the Samson 45.8

Telehandlers intended for use in mines need special equipment. Discover the equipment on the Samson 45.8, which has been customised for the Impala Platinum mine in South Africa.

TOEPASSINGSSECTOREN VAN TELESCOPISCHE VERREIKERS VOOR MINING

Ondergrondse mijnen

In mijnen weegt het uitvoeren van handling- en onderhoudswerkzaamheden altijd zwaar, aangezien deze werkzaamheden kostbare tijd aan de productieprocessen onttrekken.
Overal waar zware machines worden gebruikt, staat Dieci altijd klaar om ideeën, middelen en uitrustingen te leveren die in staat zijn om alle noodzakelijke werkzaamheden te kunnen uitvoeren en versnellen: telescopische verreikers voor de verplaatsing van mensen en voorwerpen, wendbare en compacte betonmixers, die zich perfect aanpassen aan nauwe ruimtes en krachtige dumpers voor materiaalverwijdering.

Open mijnen en steengroeven

Als men niet over passende uitrustingen beschikt, veranderen routinematige onderhoudswerkzaamheden in open mijnen en steengroeven in bijzonder lastige klussen.
Door de telescopische verreikers en andere machines van Dieci te gebruiken worden dergelijke werkzaamheden versneld en vereenvoudigd. De natuurlijke veelzijdigheid die Dieci altijd heeft onderscheiden, heeft het in de loop van de jaren mogelijk gemaakt om specifieke uitrustingen te creëren voor elk soort werk: cilinderonderhoud, demontage van banden, handling van buizen voor heiwerk, transport en laden van platen van halfafgewerkt marmer. De handling van zware en grote lasten is inmiddels de normaalste zaak van de wereld voor de machines van Dieci.

Tunneling

De bouw van tunnels is qua type werk ook te vergelijken met mijnbouw. Tunnels worden uitgegraven in de bergen om de weg- en spoorwegverbindingen te verbeteren. Ook in deze sector maken de ervaring van Dieci en de veelzijdigheid van de machines het mogelijk om telescopische verreikers in te zetten als jollymachines voor verschillende toepassingen.
Bepaalde kenmerken, zoals de lengte van de arm, het hefvermogen, de mobiliteit en de mogelijkheid om te draaien, maken de machines van Dieci optimaal geschikt voor de uitrustingsfase van tunnels, wanneer de leidingen voor de energie, de verlichting, de communicatie moeten worden aangelegd en met name de ventilatieleidingen, die onmisbaar zijn om op kilometers en kilometers afstand van de ingang van de tunnel te kunnen werken.

accorgimenti-tecnici-2

Technische kenmerken

Zelfnivellerende stempelpoten
Bepaalde modellen van telescopische verreikers zijn voorzien van zelfnivellerende stempelpoten, ideaal voor werkzaamheden ter
consolidatie van rotswanden, vergemakkelijken de positionering op ruw terrein.

Extra ventilatiefilters
Deze extra filters worden toegevoegd aan het ventilatiesysteem van de cabine om te voorkomen dat de bestuurder potentieel schadelijke stoffen inademt.

Als “explosieveilig” gecertificeerde machines
De speciale machines van de “tunneling”-lijn kunnen als “explosieveilig” worden gecertificeerd om onder de grond te werken.

Specifieke uitrusting

Grijper voor cilinders

Deze grijper is ontworpen voor de handling van verschillende soorten cilinders. De grijper kan draaien en kantelen en is daarom onmisbaar voor onderhoud aan grote machines zoals dumpers en mijngraafmachines.

Grijper voor banden

Grijper die speciaal is ontwikkeld voor de handling van verschillende soorten banden. Aangezien de grijper kan draaien en kantelen, verloopt ook het manoeuvreren van banden van grote afmetingen snel en eenvoudig.

Grijper voor boogconstructies

Dit werktuig is speciaal ontwikkeld voor het plaatsen van de boogelementen die de draagconstructie van tunnels vormen. De grijper kan worden gekanteld voor maximale precisie bij het plaatsen. De grijper kan worden afgesteld voor verschillende soorten boogelementen.

Grijper voor buizen

Werktuig dat is ontwikkeld voor de handling van buizen van verschillende lengte en doorsnede. Dit werktuig wordt voornamelijk gebruikt in de olie- en milieusaneringssector.

Personenkorven

Het assortiment personenkorven van Dieci komt aan alle behoeften tegemoet: frontale korf, frontale uittrekbare korf, korf met driezijdige hydraulische rotatie, korf met positieve-negatieve kraanbalk die de bestuurder in staat stelt om te dalen tot onder het niveau waarop de machine zich bevindt; bovendien is er ook een korf beschikbaar die speciaal is ontwikkeld voor werkzaamheden in tunnels, met driezijdige hydraulische rotatie en beschermdak.

HET ASSORTIMENT VAN TELESCOPISCHE VERREIKERS VOOR MINING

Apollo

Apollo is een telescopische verreiker met vaste arm voor de bouw en de industrie, met excellente eigenschappen, extreem veelzijdig en zeer goed manoeuvreerbaar, een heuse “mini-verreiker” die ontwikkeld is voor nauwe en moeilijk toegankelijke ruimtes.
Dankzij het brede scala aan accessoires waarmee ze kunnen worden uitgerust, hijshaken, verschillende soorten grijpers, graafschoppen en schoppen voor toeslagstoffen, lieren en korven, zijn deze verreikers echte multifunctionele machines.
De cabine heeft ROPS – FOPS-homologatie en is bijzonder ruim bemeten voor verreikers van deze categorie, om een hoog comfortniveau te garanderen. Het portier is vervaardigd van een innovatief materiaal, DSCS, een ultralicht composiet materiaal dat extreem goed isoleert, zowel voor wat de weersomstandigheden als voor wat geluid betreft. Het resultaat is een cabine met een zeer hoog niveau van bestuurderscomfort.

 • Cabine met ROPS – FOPS-homologatie
 • Portier van DSCS (Double Skin Composite System)

Dedalus

De telescopische verreikers DEDALUS zijn bijzonder geschikt om te worden gebruikt voor wegwerkzaamheden, in historische stadscentra en ondergrondse ruimtes.
Het betreft een kleine en compacte machine, geproduceerd met toenemende hefcapaciteiten en -hoogten, die zich onderscheidt door zijn wendbaarheid, kracht, precisie en uitermate soepele bewegingen.
Deze telescopische verreiker kan worden uitgerust met de nieuwe FNR-joystick die met een simpele handbeweging alle bedrijfsfuncties van de machine aanstuurt, voor nog meer veiligheid en precisie.
De cabine heeft ROPS-FOPS-homologatie en kan worden uitgerust met een extra krachtig klimaatregelingssysteem, dat een perfecte verspreiding van de lucht in de cabine mogelijk maakt.
Alle werkingsparameters van de machine worden bewaakt vanaf een boordcomputer met LCD-display.

 • Nieuwe joystick met een hendel CAN-bus
 • Hydrostatische transmissie met 2 versnellingen
 • Nieuwe FNR-joystick – optioneel
 • Cabine met ROPS – FOPS-homologatie
 • Leverbaar met de nieuwe cabine van Giugiaro Design

Icarus

De familie van telescopische verreikers ICARUS bestaat uit machines die dankzij eigenschappen als robuustheid, kracht en grote hefhoogten, bijzonder geschikt zijn voor grote klussen in de bouw en in de industrie.
De motorkap is speciaal ontwikkeld om het geluidsniveau te beperken en de hitteafvoer te optimaliseren. Aangezien de ICARUS vaak in stoffige omgevingen moet werken, is hij uitgerust met een scheidings-voorfilter dat op het luchtfilter is gemonteerd en dat het binnendringen van stof en schurende deeltjes tegengaat, voor een grotere efficiëntie en langere levensduur van de motor.
De cabine, met ROPS –FOPS-homologatie, is zeer comfortabel, er kan op verzoek een extra krachtig klimaatregelingsysteem worden gemonteerd en de cabine kan worden uitgerust met de nieuwe stoelen met automatische vering.

 • Cabine met ROPS – FOPS-homologatie
 • Scheidings-voorfilter dat op het luchtfilter wordt gemonteerd
 • Leverbaar met de nieuwe cabine van Giugiaro Design

Samson

De telescopische verreikers SAMSON zijn robuuste en krachtige machines; eigenschappen die hen bijzonder geschikt maken voor zware en intensieve werkzaamheden in de bouw en in de industrie, voor wie een grote hefcapaciteit nodig heeft.
Uitstekend geschikt voor laden en lossen van zwaar materiaal, dankzij het met contrahefboom uitgeruste zwenkmechanisme dat het mogelijk maakt om de draaihoek van de vorkenplaat aanzienlijk te verhogen, iets wat bijzonder doeltreffend is in combinatie met het gebruik van de laadschop.

Er kan een extra krachtig klimaatregelingsysteem worden gemonteerd en de cabine heeft ROPS – FOPS-homologatie, de boordcomputer is voorzien van een LCD-display.

Deze serie van telescopische verreikers kan worden uitgerust met de VS Vario System EVO2 transmissie met 4 rijmodi: “Automotive” “Loader” “Creeper” en “ECO”, en een proportionele joystick van het type 4 in 1 gecombineerd met een “Load Sensingpomp met variabele opbrengst die de beweegsnelheid verhoogt en het mogelijk maakt om tot 4 bewegingen tegelijk uit te voeren.

 • Cabine met ROPS – FOPS-homologatie
 • Transmissie VS Vario System EVO2
 • Proportionele joystick 4 in 1
 • “Load Sensing” pomp met variabele opbrengst
 • Extra krachtig klimaatregelingsysteem
 • Digitale tachometer
 • Leverbaar met de nieuwe cabine van Giugiaro Design

Zeus

Dit zijn telescopische verreikers voor de bouwsector die kracht en wendbaarheid in zich verenigen, voor de hantering van zware lasten in nauwe ruimtes. ZEUS is uitgerust met hydrostatische transmissie in combinatie met een “INCHING”-pedaal, waarmee de machine langzaam vooruit kan worden bewogen, ook wanneer de motor op vol toerental draait.

Het zwenkmechanisme is uitgerust met een contrahefboom die mogelijk maakt om de draaihoek van de vorkenplaat aanzienlijk te verhogen. Bovendien bevindt de uitschuifcilinder zich aan de binnenzijde van de arm. Deze eigenschappen maken de machine handig en veilig voor laad- en loswerkzaamheden. De machine is speciaal ontwikkeld om op bouwplaatsen te werken en de cabine is voorzien van alle mogelijke veiligheidsvoorzieningenROPS –FOPS-homologatie en voorbereiding voor een extra krachtig klimaatregelingsysteem voor situaties met extreme weersomstandigheden. Op verzoek kan de cabine worden uitgerust met de nieuwe stoelen met automatische vering.

 • Cabine met ROPS – FOPS-homologatie
 • “Inching”-pedaal
 • Hydrostatische transmissie
 • Extra krachtig klimaatregelingsysteem – optioneel
 • Leverbaar met de nieuwe cabine van Giugiaro Design

Hercules

De familie HERCULES bestaat uit krachtige telescopische verreikers die tot de marktcategorie van de “reuzen” behoort. Deze machines bieden alle “pluspunten” voor wat betreft veiligheid, manoeuvreerbaarheid en comfort, en bevatten daarnaast uiterst geavanceerde hydraulische oplossingen.
De enorm kracht van deze telescopische verreikers komt optimaal tot zijn recht op grote scheepswerven, in steengroeven en mijnen, op haven- en marinewerven, en voor “zware” werkzaamheden in het algemeen. De verreikers onderscheiden zich door een optimaal brandstofbeheer en aanzienlijk lagere verbruikswaarden, dankzij de uitlaatgasbehandelingstechnologie SCR (selectieve katalytische reductie), de hydrostatische transmissie en het centrale differentieel die het mogelijk maken om rolverschilen tussen de wielen van de voor- en achteras te compenseren, om de belasting te minimaliseren en meer brandstof te besparen.
De machine is daarnaast uitgerust met elektronisch bediend proportioneel regelventiel (“Load Sensing- Flow Sharing”), en “Inching”-pedaal waarmee de machine langzaam vooruit kan worden bewogen, ook wanneer de motor op vol toerental draait.

 • SCR, selectieve katalytische reductie
 • Hydrostatische transmissie
 • Centraal differentieel
 • Elektronisch bediend proportioneel regelventiel “Load sensing- flow sharing”
 • “Inching”-pedaal

Pegasus

PEGASUS is een draaiende telescopische verreiker, de rotatie kan zowel continu (360°) als niet-continu (400°) zijn. Deze verreiker kan worden uitgerust met een breed scala aan accessoires om hem voor uiteenlopende werkzaamheden aan te passen, wat betekent dat één enkele machine kan fungeren als telescopische verreiker, hoogwerkplatform en hijskraan.
Het model Pegasus /400°, expliciet ontwikkeld voor de verhuurmarkt, beschikt over een rotatie van 400°, niet -continu, met als voornaamste eigenschappen gebruiksgemakrobuustheid, betrouwbaarheid en een compleet gamma van veiligheidsvoorzieningen, waaronder een lastbegrenzer en geavanceerde instrumenten die ervoor zorgen dat u de machine altijd, in iedere situatie, bij iedere belasting en trekkracht, op elk terrein en bij iedere snelheid onder controle hebt.

De Pegasus met continue rotatie over 360°, beschikt over exact dezelfde kenmerken als het model 400° en is daarnaast uitgerust met stempelpoten met automatische nivelleerfunctie en met een elektronisch besturingssysteem (gerealiseerd met CANBUS-technologie) die het mogelijk maken om in iedere willekeurige positie te werken; op basis van het steunvlak, de positie van de stempelpoten en de omvang van de last, voert het systeem een grondige diagnose uit en bepaalt in real-time de optimale bedrijfs- en veiligheidsparameters, voor een volledige controle over de machine.
De machine-uitrusting is daarnaast verrijkt met het nieuwe hydraulische regelventiel Load Sensing / Flow Sharing en een nieuwe draaikoppeling met ingebouwde draaisensor.

De capacitieve joystick met dodemanssensor, precies en gevoelig, maakt afstelling/verlaging van de draaisnelheid van de bovenbouw mogelijk.

Het systeem voor automatische omkering van de bedieningen maakt het mogelijk om met 180° gedraaide bovenbouw te werken, om manoeuvres binnen krappe werkruimtes te vergemakkelijken.

Het “Ecowork”-systeem maakt het, in combinatie met de joystick, mogelijk om meer brandstof te besparen, door het vermogen van de dieselmotor alleen te gebruiken wanneer dit noodzakelijk is.

Het reeds uitmuntende comfort van de cabine (met ROPS –FOPS-homologatie en voorzien van veiligheidsvoorzieningen en klimaatregeling) werd nog verder verhoogd dankzij de toepassing van het nieuwe navigatiesysteem Smart dat de voornaamste elektronische functies van de machine onder controle houdt: rijmodus, regeling minimumtoerental, rijsnelheid en diagnostiek.

 • Continue (360°) en niet-continue (400°) rotatie
 • Lastbegrenzer
 • Stempelpoten met automatische nivelleerfunctie
 • Hydraulisch regelventiel Load Sensing / Flow Sharing
 • Capacitieve joystick met dodemanssensor
 • Cabine met ROPS – FOPS-homologatie
 • Smart-navigatiesysteem

Pivot

PIVOT is een compacte gelede telescopische verreiker, licht in gewicht en geassembleerd met componenten van topkwaliteit. Deze laadschop op wielen met telescopische arm is ideaal voor wie in nauwe ruimtes werkt, in alle situaties waar een krachtige machine nodig is maar de bedrijfskosten beperkt moeten worden gehouden.

De motor (achter) is in de lengte geïnstalleerd, zodat hij beter toegankelijk is voor onderhoud en optimaal zicht aan de zij- en achterkant wordt behouden.

Alle fundamentele onderdelen, zoals de cardanas en de uitschuifcilinder, bevinden zich in beschermd positie en de pennen en bussen zijn bescherm met hermetische afdichtingen van het type “Long Life”. Het remsysteem is bekrachtigd en het “Inching”-pedaal geeft volledige controle over de rijsnelheid, ook wanneer de motor op het maximumtoerental loopt.

De veiligheids- en hefvoorzieningen omvatten ook een lastbegrenzer.

De cabine, één van de laagsten van de categorie voor wat betreft de afstand tot de grond, heeft een ROPS – FOPS-homologatie en is uitgerust met alle mogelijke veiligheidsvoorzieningen. De cabine is ontworpen om een hoog comfortniveau te garanderen, met dak dat open kan, TFT-kleurendisplay en capacitieve joystick met dodemanssensor. De cabine kan bovendien worden uitgerust met een extra krachtig klimaatregelingssysteem dat een perfecte verspreiding van de lucht mogelijk maakt.

 • “Inching”-pedaal
 • Lastbegrenzer
 • Hermetische afdichtingen van het type “Long Life”
 • Cabine met ROPS – FOPS-homologatie

Betonmixers

De betonmixer van Dieci is specifiek ontworpen voor zwaar en intensief gebruik. Het betreft de krachtigste hydrostatische Italiaans betonmixer die er ismet een betonopbrengst van 100 m³ in slechts 5 werkuren.

De F7000 CCS, ontworpen voor zwaar en intensief gebruik, is gehomologeerd om op de openbare weg te rijden, ook bij volle belasting.

De machine kan zijn uitgerust met:

 • zelfvergrendelende vooras,
 • versnellingsbak met verdeler met 2 versnellingen met elektrische of mechanische bediening,
 • hydrostatische transmissie,
 • 4 sturende aandrijfwielen met remming op alle wielen,
 • schijfremmen in oliebad,
 • in de hoogte verstelbare en over 180° draaibare losgoot
 • elektronisch weegsysteem met printer of met hydraulische meting
 • hogedrukwaspomp
 • geluidsdichte gesloten cabine met verwarming
 • bak voor het laden van toeslagstoffen

Het beproefde ontwerp van de spiraalvormige mengbladen zorgt voor een homogeen mengsel in alle secties

Het dikke staal dat voor de mengtrommel is gebruikt zorgt ervoor dat deze niet kan vervormen en lang meegaat. De automatische laadschop zorgt voor volledige autonomie bij het bereiden van het mengsel, ook op plaatsen die zich ver van een betonmortelcentrale bevinden.

De cabine biedt de allerhoogste niveaus van ergonomie, comfort en veiligheidsvoorzieningen, heeft een ROPS-FOPS-homologatie en is uitgerust met een omkeerbare bestuurdersplaats.

Dumpers

De DUMPERS van Dieci zijn veelzijdige, wendbare, lichte en gemakkelijk manoeuvreerbare machines, met verschillende, in grootte toenemende belastingscapaciteiten. Ieder model biedt specifieke eigenschappen waardoor aan alle werkvereisten tegemoet kan worden gekomen.

Deze machines zijn ideaal voor de hantering en verplaatsing van materiaal op bouwplaatsen of in de industriesector en kunnen worden uitgerust met een automatische laadschop, die ervoor zorgt dat deze DUMPERS autonoom zijn bij het laden van de bak.

Het stuur met centraal gewricht maakt een nauwe draaicirkel mogelijk, om zich gemakkelijk te kunnen bewegen op bouwplaatsen, kan de stuurmodus naar wens worden geselecteerd: sturing op 4 wielen, krabsturing of sturing op slechts 2 wielen.
Het rollbar-afdak heeft een ROPS – FOPS-homologatie, de cabine is speciaal ontworpen met het oog op een hoog comfortniveau en de bestuurdersplaats is omkeerbaar.

Vergelijk de modellen uit het Dieci-assortiment