TELESKOOPPIKUROTTAJAT KAIVOS- JA LOUHOSTÖIHIN

Monikäyttöisyys ja joustavuus ovat Diecin teleskooppikurottajien ja muiden työkoneiden tärkeimpiä etuja. Erityisten teknisten ominaisuuksiensa sekä korkealaatuisten komponenttiensa ansiosta ne yltävät äärimmäiseen suorituskykyyn, jota tarvitaan työskenneltäessä kaivoksissa, louhoksissa ja tunneleissa.
Teleskooppikurottajien laajasta valikoimasta löytyy sopiva kone esimerkiksi hihna- ja ketjukuljettimien ja ilmauslaitteiden kunnossapitotöihin sekä muiden tämän alan päivittäiseen toimintaan kuuluvien tehtävien hoitamiseen.
Erityisesti kaivostöihin tarkoitetut jättimäiset kippiautot ovat tärkeitä kuormien kuljettamisessa, ja vankka rakenne ja käytännöllisyys tekevätkin niistä ainutlaatuisia tässä tehtävässä.

KAIVOKSET, LOUHOKSET JA TUNNELIT

Mineraalien louhinta kaivoksista ja louhoksista lasketaan kuuluvaksi alkutuotantoon, joka on saanut alkunsa jo ennen maanviljelyn aloittamista. Vaikka toiminnalla on suuri ympäristövaikutus, se muodostaa perustan kaikelle muulle tuotantotoiminnalle ja tätä kautta yhteiskunnan kehittymiselle ja hyvinvoinnille.

Mineraalien louhinta voidaan jakaa neljään erilaiseen perusmenetelmään. Niitä saadaan kaivoksista tai erittäin pitkistä ja laajoista avolouhoksista tai maanalaisista kaivoksista tai louhoksista, joihin kuljetaan kaivojen tai tunneleiden kautta. Viimeisenä menetelmänä on mineraalien ja polttoaineiden louhinta porakaivojen kautta.

Kaivosten ja louhosten välinen ero riippuu olennaisesti niiden “tuottamasta” materiaalista (kaivostekniikassa tuotantoa sanotaan louhosten ja kaivosten systemaattiseksi hyödyntämiseksi). Kaivoksista louhitaan metallipitoisia mineraaleja, jalokiviä, tulenkestäviä materiaaleja ja polttoaineita ja louhoksista marmoreita, korukiviä ja rakennuskiveä, kuten hiekkaa, soraa ja turvetta.

Olipa kyseessä sitten louhos, kaivos tai tunneli, näille toiminnoille ovat yhteistä äärimmäiset olosuhteet sekä työn vaarallisuus ja raskaus.

Perustuen tältä alalta keräämäänsä kokemukseen sekä asiakkaidensa jatkuvaan palautteeseen Dieci on kehittänyt sarjan koneita ja erikoislaitteita, jotka on tarkoitettu juuri tällaisiin raskaisiin ja vaarallisiin töihin äärimmäisissä olosuhteissa.

Monipuolisuus, tehokkuus, kompakti koko, ketteryys, helppokäyttöisyys sekä käyttötarkoitukseen räätälöidyt tekniset ominaisuudet varmistavat erinomaiset tulokset vaativissa olosuhteissa.

Diecin tutkimus- ja tuotekehityskeskus pyrkii jatkuvasti löytämään esteettisesti ja ergonomisesti parempia ratkaisuja: lopputulos on muotoilun ja mukavuuden yhdistelmä.

Kiinteäpuominen teleskooppikurottaja

Nivelpuomillinen teleskooppikurottaja

Pyörivä teleskooppikurottaja

Rakennuskoneet

Latest news

A mining telehandler: discover the customisations on the Samson 45.8

Telehandlers intended for use in mines need special equipment. Discover the equipment on the Samson 45.8, which has been customised for the Impala Platinum mine in South Africa.

KAIVOSALAN TELESKOOPPIKUROTTAJIEN KÄYTTÖKOHTEET

Maanalaiset kaivokset

Maansiirto- ja kunnossapitotyöt ovat työläitä kaikissa kaivoslaitoksissa, ja ne vievät kallisarvoista aikaa tuotantoprosesseilta.
Raskaan kaluston käyttökohteisiin Dieci tarjoaa ideoita, koneita ja laitteita, joiden avulla kaikki tarvittavat työt sujuvat nopeasti: teleskooppikurottajia henkilöiden ja tavaroiden siirtämiseen, ketteriä ja kompakteja betoniautoja, joita on helppo ohjata ahtaissa tiloissa, kantokykyisiä kippiautoja jätemateriaalien käsittelyyn.

Avokaivokset ja -louhokset

Tavanomaiset kunnossapitotyöt ovat valtavia toimenpiteitä avokaivoksissa ja -louhoksissa, ellei käytettävissä ole kunnollisia laitteita.
Diecin teleskooppikurottajat ja muut työkoneet nopeuttavat ja helpottavat näitä töitä. Diecin toiminnalle perinteisesti ominainen monipuolisuus on vuosien varrella mahdollistanut kuhunkin käyttökohteeseen suunniteltujen erikoislaitteiden toteuttamisen: sylintereiden huolto, renkaiden irrottaminen, pilariputkien siirto, puolivalmistemarmorilevyjen kuljetus ja kuormaus. Painavien ja suurten kuormien siirtäminen on Dieci-koneiden jokapäiväistä työtä.

Tunnelinrakennus

Tunneleiden ja käytävien rakentaminen voidaan myös katsoa louhintatyöksi. Käytäviä ja tunneleita kaivetaan vuorten sisään maantie- ja rautatieyhteyksien parantamiseksi. Myös tällä alalla voidaan hyödyntää Diecin kokemusta ja monikäyttöisiä teleskooppikurottajia yleiskoneena erilaisiin käyttökohteisiin.
Tiettyjen ominaisuuksiensa, kuten puomin pituuden, nostokyvyn, liikkuvuuden ja pyöritystoiminnon ansiosta Dieci-koneet ovat optimaalisia tunnelin varusteluvaiheessa asennettaessa energiansiirtokanavia, valaistusta, viestintäyhteyksiä ja varsinkin tuiki tarpeellisia ilmastointikanavia kilometrien päähän tunnelin suusta.

accorgimenti-tecnici-2

Tekniset ominaisuudet

Automaattisesti vakaavat tukijalat
Joissakin teleskooppikurottajamalleissa on automaattisesti vakaavat tukijalat, jotka helpottavat koneen sijoittamista epätasaiseen maastoon esimerkiksi kallioisten alueiden lujitustöissä.

Lisäilmansuodattimet
Ohjaamon ilmastointijärjestelmään asennettavat lisäsuodattimet estävät haitallisten aineiden pääsyn ohjaamoon huolehtien näin kuljettajan terveydestä.

Vaarallisiin tiloihin sertifioidut ajoneuvot
Tunnelinrakennukseen ja maanalaisiin töihin tarkoitetut erikoisajoneuvot sertifioidaan käyttöön vaarallisissa tiloissa.

Erikoislaitteet

Tynnyripihti

Tämä pihti on suunniteltu erilaisten tynnyreiden siirtämiseen. Pyöritys- ja kallistustoimintonsa ansiosta pihti on erinomainen apuväline huollettaessa suuria koneita, kuten kippiautoja ja kaivukoneita.

Rengaspihti

Pihti, joka on suunniteltu erityisesti erilaisten renkaiden siirtämiseen. Myös suurikokoisten renkaiden käsittely on helppoa pihdin pyöritys- ja kallistustoiminnon ansiosta.

Harkkopihti

Tämä varuste on suunniteltu erityisesti käytävien ja tunneleiden holvikaarituennassa käytettävien harkkojen asentamiseen. Kallistusmahdollisuuden ansiosta harkkojen asentaminen onnistuu erittäin tarkasti. Pihtiä voi säätää erilaisiin kaarirunkoihin sopivaksi.

Putkipihti

Eripituisten ja -paksuisten putkien siirtämiseen tarkoitettu varuste. Käytetään pääasiassa öljyteollisuudessa ja ympäristöhuollon alalla.

Henkilönostokorit

Diecin henkilönostokorien valikoimasta löytyy sopiva kaikkiin tarpeisiin: etukori, levitettävä etukori, kolmisivuinen hydraulisesti pyörivä kori, puomin positiivisella/negatiivisella työalueella varustettu kori, jossa käyttäjä voi laskeutua koneen lattiatason alapuolelle. Lisäksi saatavana on myös erityisesti käytävä- ja tunnelitöihin tarkoitettu kori, jossa on kolmisivuinen hydraulinen pyöritys ja suojakatto.

KAIVOSALAN TELESKOOPPIKUROTTAJIEN SARJA

Apollo

Apollo on teollisuuden ja rakennusalan käyttöön tarkoitettu kiinteäpuominen teleskooppikurottaja, jonka etuja ovat monipuolisuus ja minikurottajan erittäin hyvä hallittavuus ahtaissa ja hankalapääsyisissä tiloissa.
Koneen monikäyttöisyyttä lisäävät sen laajaan lisävarustevalikoimaan kuuluvat nostokoukut, erilaiset pihdit, kaivu- ja materiaalikauhat, vinssit ja nostokorit.
ROPS-FOPS-hyväksytty ohjaamo on luokassaan erittäin tilava ja mukava työympäristö. Innovatiivisesta ultrakevyestä DSCS (Double Skin Composite System) -komposiittimateriaalista valmistettu ovi eristää hyvin lämpöä ja melua. Tuloksena on ohjaamo, jonka työskentelymukavuus on erinomainen.

 • ROPS-FOPS-hyväksytty ohjaamo
 • Ovi DSCS (Double Skin Composite System) -materiaalista

Dedalus

DEDALUS-teleskooppikurottajat soveltuvat erityisen hyvin tienhoitoon sekä historiallisissa keskuksissa ja tunneleissa tehtäviin töihin.
Pienikokoista ja kompaktia konetta valmistetaan erilaisilla nostokyvyillä ja nostokorkeuksilla, ja se erottuu edukseen erinomaisen hallittavuutensa, tehonsa, tarkkuutensa ja erittäin joustavien liikkeidensä ansiosta.
Tähän teleskooppikurottajaan voi asentaa uuden FNR-ohjaussauvan, jolla käyttäjä voi ohjata tarkasti ja turvallisesti koneen kaikkia toimintoja kevyellä kädenliikkeellä.
ROPS-FOPS-hyväksyttyyn ohjaamoon on saatavana myös ilmastointi.
LCD-näytöllinen ajotietokone valvoo koneen kaikkia toimintaparametreja.

 • Uusi CAN-väylän kautta toimiva ohjaussauva
 • Kaksinopeuksinen hydrostaattinen voimansiirto
 • Uusi FNR-ohjaussauva – lisävaruste
 • ROPS-FOPS-hyväksytty ohjaamo
 • Saatavana uudella ohjaamolla Giugiaro Design

Icarus

ICARUS-sarjaan kuuluu teleskooppikurottajia, jotka sopivat rakennusalan ja teollisuuden töihin vankan rakenteensa, kantokykynsä ja nostokorkeutensa ansiosta.
Moottoritila on suunniteltu eristämään melua ja optimoimaan lämmön siirtyminen. Koska ICARUS-kurottajaa käytetään usein pölyisissä ympäristöissä, sen ilmansuodattimeen on asennettu esisuodatin, joka estää pölyn ja hankaavien hiukkasten sisäänpääsyn tehostaen moottorin toimintaa ja pidentäen sen käyttöikää.
ROPS-FOPS-hyväksytty ohjaamo tarjoaa miellyttävän työympäristön, ohjaamoon voi lisävarusteena asentaa ilmastointilaitteiston sekä automaattisella jousituksella varustetut istuimet.

 • ROPS-FOPS-hyväksytty ohjaamo
 • Ilmansuodattimeen liitetty esisuodatin
 • Saatavana uudella ohjaamolla Giugiaro Design

Samson

SAMSON-teleskooppikurottajat ovat vankkoja ja kantokykyisiä koneita, ja ne soveltuvat erityisesti raskaisiin ja intensiivisiin töihin sekä rakennusalalle että teollisuuteen, kun vaatimuksena on suuri nostokyky.
Samson sopii erityisesti painavien materiaalien lastaukseen ja purkamiseen vastavivulla varustetun puomin kinemaattisten ominaisuuksien ansiosta, jotka suurentavat huomattavasti haarukkakelkan pyörimiskulmaa, erityisen tehokkaasti yhdistettynä kauhan käyttöön.

ROPS-FOPS-hyväksyttyyn ohjaamoon voi asentaa ilmastointilaitteiston sekä LCD-näytöllä varustetun ajotietokoneen.

Tähän teleskooppikurottajien sarjaan voi asentaa VS Vario System EVO2 -voimansiirron, jossa on neljä erilaista ohjaustilaa: Auto, Loader, Creeper ja ECO. Kuorman tunnistavaan säätötilavuuspumppuun liitetyllä proportionaalisella 4 in 1 -ohjaussauvalla lisätään ajonopeutta ja ohjataan jopa neljää samanaikaista liikettä.

 • ROPS-FOPS-hyväksytty ohjaamo
 • VS Vario System EVO2 -voimansiirto
 • Proportionaalinen ohjaussauva 4 in 1
 • Kuormantunteva säätötilavuuspumppu
 • Ilmastointijärjestelmä
 • Digitaalinen nopeusmittari
 • Saatavana uudella ohjaamolla (Giugiaro Design)

Zeus

Nämä mallit ovat rakennusalan teleskooppikurottajia, joissa yhdistyvät teho ja ketteryys raskaiden kuormien siirtämiseen ahtaissa ympäristöissä. ZEUS-kurottajan hydrostaattinen voimansiirto on yhdistetty polkimella käytettävään ryömitysohjaukseen (INCHING), jonka ansiosta kone liikkuu hitaasti myös moottorin täysillä kierroksilla.

Vastavivulla varustetun puomin kinemaattisten ominaisuuksien ansiosta haarukkakelkan pyörimiskulmaa voi suurentaa huomattavasti. Lisäksi ulostyöntösylinteri on sijoitettu puomin sisään. Nämä ominaisuudet tekevät siitä kätevän ja turvallisen lastaus- ja purkutöissä. Rakennustyömaiden käyttöön suunnitellun koneen ohjaamo sisältää kaikki tarvittavat turvalaitteet, sillä on ROPS-FOPS-hyväksyntä, ja ohjaamoon voi ilmasto-olosuhteiden vaatiessa asentaa lisävarusteena ilmastoinnin sekä uudet automaattijousituksella varustetut istuimet.

 • ROPS-FOPS-hyväksytty ohjaamo
 • Polkimella ohjattava ryömitys
 • Hydrostaattinen voimansiirto
 • Ilmastointilaitteisto – lisävaruste
 • Saatavana uudella ohjaamolla (Giugiaro Design)

Hercules

HERCULES-sarjaan kuuluu kantokykyisiä teleskooppikurottajia, jotka sijoittuvat ’jättikoneiden’ kategoriaan. Ne sisältävät kaikki turvallisuuteen, ohjattavuuteen ja käyttömukavuuteen liittyvät edut edistyneiden hydraulisten ratkaisujen ohella.
Niiden ansiosta ne pystyvät hyödyntämään mahdollisimman hyvin kaiken voimansa suurilla rakennustyömaillakaivos- ja louhosalueillasatamissa ja telakoilla ja yleensäkin raskaissa töissä. Etuja ovat optimaalinen ja huomattavan alhainen polttoaineen kulutus pakokaasun käsittelyjärjestelmään kuuluvan SCR-katalysaattorin ansiosta. Kurottajassa on hydrostaattinen voimansiirto ja akseleiden välinen tasauspyörästön lukko joka tasaa etu- ja taka-akselin pyörien pyörimisnopeuden, jolloin minimoidaan kitkavoimat ja säästetään polttoainetta.
Lisäksi varusteluun kuuluu sähköisesti ohjattava proportionaaliventtiili (Load Sensing – Flow Sharing) sekä polkimella ohjattava ryömitystoiminto (Inching), joka mahdollistaa koneen hitaan liikkumisen myös moottorin täysillä kierroksilla.

 • SCR-katalysaattori
 • Hydrostaattinen voimansiirto
 • Akseleiden välinen tasauspyörästön lukko
 • Kuorman tunteva, virtausta jakava sähköisesti ohjattava proportionaaliventtiili
 • Polkimella ohjattava ryömitys

Pegasus

PEGASUS on pyörivä teleskooppikurottaja, jonka pyöritys voi olla jatkuva (360°) tai ei-jatkuva (400°). Tähän kurottajaan voi asentaa monenlaisia lisävarusteita työn vaatimusten mukaan, jolloin yksi ja sama kone voi toimia kurottajana, nostotyölavana ja nosturina.
Pegasus-malli /400°
 on suunniteltu erityisesti vuokrakonemarkkinoille. Siinä on ei-jatkuva pyöritys 400°, ja sen tärkeimmät ominaisuudet ovat helppokäyttöisyystukevuus, luotettavuus sekä täydellinen turvavarustelu, mukaan lukien kuormituksenrajoitin sekä uusimman teknologian mukainen laitteisto koneen ohjaamiseen erilaisissa rasitus-, kuormitus-, maasto- ja nopeusolosuhteissa.

Mallin 400° kaikkien ominaisuuksien lisäksi jatkuvasti 360° pyörivän Pegasus-kurottajan varusteluun kuuluvat tukijalat automaattisella vaaituksella sekä elektroniikkaohjausjärjestelmä (toteutus CAN-väylätekniikalla), joiden ansiosta konetta voi käyttää missä tahansa asennossa tukipinnan, tukijalkojen asennon sekä kuormituksen perusteella. Järjestelmä mittaa reaaliaikaisesti optimaaliset työskentely- ja turvallisuusparametrit laajan diagnostiikan kautta mahdollistaen näin täydellisen hallinnan.
Varusteluun kuuluvat lisäksi uusi kuorman tunnistava ja virtausta jakava hydrauliventtiili (Load Sensing / Flow Sharing) sekä uusi pyörivä nivel integroidulla pyöritysanturilla.

Puomin pyöritysnopeutta säädetään/alennetaan tarkan ja herkkätuntoisen, käyttäjän paikallaolon tunnistavan kapasitiivisen ohjaussauvan avulla.

Koska ohjausasema kääntyy automaattisesti ajosuuntaan, konetta voi ajaa puomi jopa 180° käännettynä, jolloin liikkuminen on helpompaa ahtaissa työskentelypaikoissa.

Ohjaussauvaan liitetty Ecowork-järjestelmä säästää polttoainetta mahdollistaen sen, että dieselmoottorin tehoa otetaan vain tarvittaessa.

Ohjaamon jo sinällään optimaalista mukavuustasoa (ROPS-FOPS-hyväksyntä, turvallisuusvarusteet ja ilmastointi) on parannettu edelleen uudella Smart-navigointijärjestelmällä, joka huolehtii koneen tärkeimpien elektronisten toimintojen ohjauksesta: ajotila, tyhjäkäynnin säätö, ajonopeus ja vianmääritys.  

 • Jatkuva (360°) ja ei-jatkuva (400°) pyöritys
 • Kuormituksenrajoitin
 • Tukijalat automaattisella vaaituksella
 • Kuorman tunteva / virtausta jakava hydrauliventtiili
 • Kuljettajan paikallaolon tunnistava kapasitiivinen ohjaussauva
 • ROPS-FOPS-hyväksytty ohjaamo
 • Älykäs navigointijärjestelmä

Pivot

PIVOT on kompakti, kevyt ja korkealaatuisista komponenteista koostuva nivelöity teleskooppikurottaja. Tämä teleskooppipuomilla varustettu nivelrunkoinen pyöräkuormaaja sopii erityisen hyvin ahtaissa ympäristöissä tehtäviin töihin, joissa tarvitaan tehokasta ja käyttökustannuksiltaan edullista konetta.

Moottori (takana) on asennettu pituussuuntaan, mikä helpottaa huoltoa ja näkyvyyttä sekä sivulta että takaa.

Kaikki tärkeät osat, kuten kardaaniakseli ja työntösylinteri, on suojattu, ja tappeihin ja holkkeihin on asennettu Long Life -tiivisteet. Tehostetun jarrujärjestelmän ja ryömityspolkimen avulla etenemisnopeutta on helppo hallita myös moottorin täysillä kierroksilla.

Turva- ja nostovarusteisiin kuuluu kuormituksenrajoitin.

ROPS-FOPS-hyväksytty ohjaamo on asennettu luokassaan matalimmalle, se sisältää kaikki turvalaitteet ja sen suunnittelussa on huomioitu käyttäjän mukavuus: kattoluukku, TFT-värinäyttö ja käyttäjän paikallaolon tunnistava kapasitiivinen ohjaussauva. Ohjaamoon on saatavana myös ilmastointi, joka huolehtii ohjaamon tehokkaasta ilmankierrosta.

 • Polkimella ohjattava ryömitys
 • Kuormituksenrajoitin
 • Long Life –tiivisteet
 • ROPS/FOPS-hyväksytty ohjaamo

Betoniautot

Dieci-betoniauto on suunniteltu erityisesti raskaaseen ja intensiiviseen käyttöön. Se on tehokkain italialainen hydrostaattinen betoniautobetonin tuotto 100 m³ vain viidessä työtunnissa.

Raskaaseen ja intensiiviseen käyttöön suunniteltu F7000 CCS on hyväksytty maantieajoon myös täydellä kuormalla.

Koneessa voi olla:

 • automaattisesti lukkiutuva etuakseli,
 • 2-nopeuksinen jakovaihteisto, sähköinen tai mekaaninen ohjaus,
 • hydrostaattinen voimansiirto,
 • neljä vetävää ja ohjaavaa pyörää, nelipyöräjarrutus,
 • öljykylpy-levyjarrut,
 • korkeussäädettävä ja 180° kääntyvä tyhjennysputki
 • elektroninen punnituslaitteisto sekä tulostin tai hydraulinen tunnistin
 • korkeapainepesupumppu
 • lämmitetty äänieristetty umpiohjaamo
 • betonin tyhjennysastia

Käytännössä toimivaksi testattu kuupan spiraalimuoto varmistaa massan tasaisen laadun.

Paksusta teräksestä valmistettu sekoitusrumpu on kestävä ja pitkäikäinen. Automaattitäyttöisen kuupan ansiosta seos voidaan valmistaa myös kohteissa, jotka ovat kaukana betonin täyttöpaikoista.

Kippiautot

Dieci-kippiautot ovat monipuolisia, helposti ohjattavia, kevyitä ja ketteriä koneita, joita on saatavana erilaisilla kuormauskapasiteeteilla. Jokaisella mallilla on omat erityisominaisuutensa, jotka on suunniteltu erilaisten töiden tarpeisiin.

Kippiautot sopivat hyvin materiaalien siirtämiseen rakennustyömailla tai teollisuudessa, ja niihin voi asentaa automaattitäyttöisen kuupan, jolloin kone pystyy täyttämään lavan itsenäisesti.

Ajoneuvon keskellä sijaitseva ohjauspyörä mahdollistaa suoran ohjaussäteen. Sujuvan liikkuvuuden varmistamiseksi rakennustyömailla ajoneuvoon voi valita nelipyöräohjauksen, poikittaisohjauksen tai kaksipyöräohjauksen.
Turvakaari on ROPS-FOPS-hyväksytty, ohjaamon mukavuustaso on erinomainen ja ohjausasema kääntyy kulkusuunnan mukaan.

Vertaa Dieci-sarjan malleja